چشم انداز گسترش تجارت خارجی با اتکا به ارز ملی-راهبرد معاصر
وحید شقاقی شهری، اقتصاددان در گفت و گو با راهبرد معاصر مطرح کرد؛

چشم انداز گسترش تجارت خارجی با اتکا به ارز ملی

وحید شقاقی شهری؛ رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه خوارزمی در گفت‌و‌گویی درباره گسترش تجارت خارجی ایران بدون وابستگی به دلار گفت: اگر دولت سیزدهم بتواند مسیر  دیپلماسی اقتصادی با کشورهای همسایه و منطقه را با برقراری تعاملات تجاری دو یا چند سویه کلید بزند و کشورهای هدف نیز در این مسیر با ما همراهی کنند، با تبادل ارزهای ملی می‌توان در حد معقول و منطقی مبادلات تجاری بین دو یا چند کشور را ساماندهی کرد.
وحید شقاقی شهری؛ اقتصاددان
تاریخ انتشار: ۱۲:۲۵ - ۲۰ ارديبهشت ۱۴۰۱ - 2022 May 10
کد خبر: ۱۳۲۷۴۶

چشم انداز گسترش تجارت خارجی با اتکا به ارز ملی

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ تهاتر کالا و مبادلات تجاری دو سویه یا چند سویه برای نجات از سلطه دلار موضوعی است که در سال‌های گذشته با شدت گرفتن تحریم‌های آمریکا و گسترده شدن تحریم کشورهای مختلف توسط دولت های مختلف آمریکا مطرح شده است. ایران نیز به همین دلیل علاقه‌مند به ارتباطات تجاری با ارزهای ملی است.

 

کارشناس اقتصادی و عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی در خصوص راهبرد مورد نظر معاونت اقتصادی وزارت خارجه برای گسترش تجارت خارجی بین ایران و اندونزی براساس ارز ملی نظر کارشناسی خود را بیان کرده است.

 

وحید شقاقی شهری استاد اقتصاد و عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی در گفت وگو با راهبرد معاصر به موضوع برقراری پیمان های دو جانبه پولی بین ایران و اندونزی در پی دیدار و درخواست معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه کشور از رئیس مجلس نمایندگان مردم اندونزی گفت: پیمان های پولی دو یا چند جانبه زمانی قابلیت اجرا دارد که هر دو کشور پذیرای این مسئله باشند. با اینکه در دولت گذشته یکی دو بار روی این موضوع تاکید شد اما عدم کسب موفقیت در این زمینه شائبه هایی را به ذهن افکار عمومی خطور می دهد که آیا این بار و در این دولت موفق به برقراری روابط تجاری دو جانبه با کشورهای مختلف و استفاده از ارز ملی می شویم؟

 

 وی در ادامه خاطر نشان کرد: در این موضوع شکی وجود ندارد که اگر دولت سیزدهم بتواند مسیر  دیپلماسی اقتصادی با کشورهای همسایه و منطقه را با برقراری تعاملات تجاری دو یا چند سویه کلید بزند و کشورهای هدف نیز در این مسیر با ما همراهی کنند، با تبادل ارزهای ملی می توان در حد معقول و منطقی مبادلات تجاری بین دو یا چند کشور را ساماندهی کرد، حال این کشور ایران و اندونزی باشد یا ایران با هر کشور دیگری.

 

شقاقی شهری در ادامه خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه مبادلات تجاری دو جانبه است و پشتیبانی مسائل پولی این موضوع برعهده بانک‌های مرکزی دو کشور است، لذا ارز ملی اگر ملاک عمل بین دو کشور باشد مثل آنچه در حال حاضر بین روسیه و چین در حال انجام است، می تواند به نفع کشور و تامین نیازهای وارداتی و افزایش تراز تجاری صادرات کشور تمام شود.

 

عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی در این باره افزود: روسیه وچین در حال حاضر براساس روبل و یوان بدون وابستگی به دلار تجارت می کنند، به طوری که براساس برخی آمارها این دو کشور در چند سال گذشته بنای دست یابی به 400 میلیارد دلار مبادلات تجاری بر مبنای روبل و یوان را بین خود داشتند.

 

شقاقی شهری در ادامه خاطرنشان کرد: روشی که منتج به موفقیت آمیز بودن تجارت خارجی بین دو کشور با رمز ارز ملی می شود، قابل قبول بودن حجم مبادلات فی مابین دو کشوراست، ضمن اینکه بانک‌های مرکزی نیز بحث مبادلات را با واحدهای پولی خود قبول کنند، در این وضعیت دلار را می توان از تجارت با کشور هدف کنار گذاشت و با ارزهای دو کشور وارد مبادلات تجاری و صادرات و واردات شد.

 

این استاد اقتصاد در ادامه گفت و گو خاطر نشان کرد: مساله این است که نباید ارتباط تجاری دو جانبه را به یک کشور محدود کرد و در همین زمینه وزارت خارجه و معاونت اقتصادی آن با ابزارهای دیپلماسی می تواند این موضوع را به کشورهای مختلفی تعمیم دهد.

 

وی در پایان یادآور شد: اگر دولت و وزارت خارجه در این موضوع فعال شوند و بتوانند کشورهای مختلف را به تجارت با ایران با نشان دادن ظرفیت‌ها و مزیت های تجاری با ما علاقه‌مند کنند، قطعا با عبور از تجارت دلاری می توانیم در این زمینه موفقیت هایی کسب کنیم، در غیر این صورت این درخواست بار دیگر به نتیجه مورد نظر نمی‌رسد.

 

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار